3 juni 2013

En bok som behövs!

Att störa homogenitet
Anna Furumark (red.)

Rasism, islamofobi, antisemitism, homofobi, funkofobi och antifeminism – synsätten hämtar kraft ur föreställningar om kulturell likhet och ett enhetligt, gemensamt kulturarv och begränsar vårt synfält. Hur ska vi agera när kulturarv och historia används politiskt för att utestänga människor?

I Att störa homogenitet ställer de engagerade författarna konkreta frågor kring kulturarv och kulturinstitutionernas unika position och samhällsansvar. Hur kan vi agera för allas lika värde och mänskliga rättigheter i en tid då intoleranta rörelser formerar sig runt om i Europa?

Författarna – debattörer, forskare, aktörer och professionella inom kultur- och kulturarvssektorn – tar ställning för ett samhälle där vi alla ska få plats. Ett samhälle där olikheter inte ska utgöra hinder för samhörighet. Från olika utsiktspunkter bidrar skribenterna med sina berättelser om normkritiskt arbete, och visar hur vi med bredare perspektiv kan verka för en inkluderande och pluralistisk gemenskap.

Att störa homogenitet uppmanar till att bryta ned föreställningar om kulturell renhet och det homogena som samhällsideal. En diskussion är nödvändig och den måste oförtrutet gå vidare!

http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=att+st%f6ra+homogenitet&title=att+st%f6ra+homogenitet&fromproduct=False


Inga kommentarer: