29 maj 2013

Burgersson på Skanstorget 4.











Hamburgare är jordens bästa mat, så är det ju bara. Tyvärr är restaurangscenen i Göteborgs lite väl seg ibland när det gäller att hänga med i trendsvängarna, och därför sker förändringarna här i stan inte så snabbt som man ibland hade önskat. Att hamburgaren (och även annan snabbmat) har haft en revival har väl knappast undgått någon mattokig, och varenda trendmedveten matlagare står förmodligen i sommar och lägger egna burgare på grillen, helst gjorda på egenmalt högrev och helst med hemgjorda bröd. Vi flirtar med texmexköket, sippar årgångstequila och köper surkål till de hemmagjorda korvarna som trendriktigt serveras med titel "en halv special". Skillnaden är att en halv special sommaren 2013 tar sex timmar att laga, till skillnad från  för tre år sedan, när vi bara knatade ner till korvmojen... Nåväl, nog med trendspaning.

Denna månaden slog Burgersson upp sina dörrar vid Skanstorget med mottot att förändra hamburgerkulturen i Sverige och göteborgarnas syn på hamburgare. Så vida man inte sover med boken "Flippin' burgers" under huvudkudden kan det mottot väl bli en sanndröm för krögarna Björn och Johan. Här är ledorden industriinredning, närproducerat, from-nose-to-tail och kvalité, precis som modet förskriver.

Det är tisdag och klockan är fem. Vilken restaurang som helst i stan är vid den här tiden spöktom, men inte på Burgersson. Ljudnivån är hög (för hög?) och stället är fyllt till bristningsgränsen av hungriga hipsters som glassat färdigt i uppe på Skansen Krona. Vi får ett bord och bestämmer oss snabbt för att chiliburgaren måste provas, vad annars liksom när båda två snudd på lägger chili på pannkakorna. Till burgarna adderas pommes frites, en alkoholfri San Miguel och en milkshake i smaken Blueberry Cheesecake, gjord på den göteborgska glassen Björnen och Lejonet. Och temat "närproducerat" påminns vi om även i baren, där en skylt som förtäljer varifrån köttet kommer ifrån den här veckan hänger. Bra initiativ.

Väntan på maten blir lång, kanske snäppet på för lång. Men vi är förlåtande, Burgersson ligger fortfarande i sin vagga och både personalen i köket och på golvet verkar göra sitt bästa för att ruljansen skall flyta på. Och när burgarna med tillbehör väl står på bordet finns det inte mycket att klaga på. Burgarna är saftiga, brödet av brioche-typ underbart spänstigt och nybakat, och våra pommes perfekt tillagade. På bordet står det ketchup och senap av den amerikanska sorten i stilrena flaskor för dem som vill smaksätta själv. När vår nota kommer så läggs också en liten bok på bordet där vi uppmanas skriva ner ros såväl som ris, en kul detalj som vi tror både personal som gäster vinner på eftersom det underlättas både för beröm och åsikter av det mer negativa slaget.

Burgersson har alla förutsättningar att bli en älskling hos göteborgarna. Jag, med många andra, hoppas att hamburgertrenden är här för att stanna, och det behövs nästan eftersom burgarna (med all rätt) inte ligger i samma prisnivå som med exempelvis donken & Co. Mitt sällskap önskade att burgaren hade varit lite större, och jag själv hade hoppats på en något större milkshake. De något för små storlekarna och möjligtvis den bullriga ljudnivån är det enda vi har att påpeka på efter vårt besök på Göteborgs enda riktiga hamburgerhak, och det är mycket belåtna vi beger oss hemåt. Burgersson är precis vad vår stad behöver just nu!






Inga kommentarer: