30 jan. 2012

Kulturkrockar på bio.



Igår var jag och Robin och såg Katinkas kalas på bio. Udda och väldigt smal film som kändes riktigt sevärd. Jag har hållt utkik efter den länge, eftersom Allt om mat skrev om den i ett nummer förra året. Handlingen...:
Katinka är curator, hennes gäster jobbar också i konstvärlden eller med film och musik. Samtalen kring det somriga festbordet ute i trädgården kretsar kring allt från Cristos förpackningskonst till HBO-serier medan gästerna mumsar en trendriktig Mellanösternbuffé med auberginerullar, valnötsröror strösslade med djupröda granatäpplekärnor och kryddiga kycklinghjärtan. Plötsligt störs idyllen, det där trygga samförståndet. Katinkas ohängde tvillingbror Joel (familjens antydda olycksbarn) dyker oväntat upp med en blondin som visar alldeles för mycket mage i släptåg. Linda skiter i designade kläder med rena linjer, tror att Katinka är en slags terapeut och är hjärtans glad över sitt programledarjobb för ett trashigt lekprogram.

Plötsligt är det inte så snyggt runt det där bordet längre. Medan den ljuva sommardagen går mot kväll och natt, kämpar sällskapet en ojämn kamp för att hålla stilen. Allt de vill är att fortsätta debattera kultur, röka snyggt, se härligt dekadenta ut runt poolen, sippa drinkar ... Men det går inte. Lindas närvaro plockar fram allt latent gnissel i maskineriet – det gäller såväl kärleks- som vänskapsrelationerna i sällskapet.

Levan Akin har en uppenbar känsla för stilmässiga signaler och har en fin förmåga att skapa attraktiva filmiska rum. Likt en Woody Allen delar han upp filmen i kapitel som signaleras med hjälp av ursnygga små pastelliga akvarellmålningar.
(www.dn.se)


Jag gillade Katinkas kalas. Filmen är smart och speciell, även om dialogen haltade lite ibland. Miljön är bländande vacker och krocken mellan Stureplansbruttan Linda och det kulturella hipstergänget är såklart mycket underhållande. Den första halvtimman gillade jag dock inte någon av karraktärerna, men efter en stund börjar man lite motvilligt "förstå" dem i deras smålustiga sätt att hantera situationen. En stark trea till Katinkas kalas!

Här har ni trailern: http://www.youtube.com/watch?v=zHdmFjPd5dg&feature=related

Inga kommentarer: