9 feb. 2009

Sommarfantasi om grilldoft, vattenkluck från skråvet och brännande sol i ryggen.

Matjes i glas 4 port.

2 st matjessillfilé, på burk (á 400g)
4 st potatis, kokt
1 st rödlök, liten
1 st ättiksgurka, hel
Sås
2 dl gräddfil
0,5 dl dill, hackad
2 msk citron, pressad
1 tsk citronskal, finrivet
Tillbehör
1 paket dill
1 st citron, rivet skal

Servera matjessillen som en fin förrätt, i glas. En praktisk liten rätt att göra i ordning i förväg och ha på lut i kylskåpet.
Gör så här

1. Låt sillen rinna av och skär den kokta potatisen i bitar. Skala och hacka rödlöken. Skär gurkan i små bitar.
2. Rör ihop gräddfil med dill, citronsaft och citronskal. Varva potatis, sill, rödlök, ättiksgurka och gräddfilssåsen i glas. Garnera med en dillvippa och lite rivet citronskal.


Grillad laxburgare
4 port.

500 g ben- och skinnfri laxfilé
0,5 st jalapeño eller spansk peppar
1 tsk salt
0,5 st lime, rivet skal
1 st ägg
Tillbehör
4 st grillat bröd
100 g grillade grönsaker
1 st chili- och mangosås
1 st räk- och avokadosås



För att laxburgarna ska hålla ihop lättare under transporten bryner vi dem hastigt i stekpannan och grillar dem sedan färdigt på utegrillen.
Gör så här

1. Hacka hälften av laxen och mixa resten. Blanda ihop.
2. Finhacka chilin. Rör ner chili, salt, limeskal och ägg.
3. Forma burgare. Bryn dem först lätt i stekpanna på spisen och grilla dem senare ca 2 minuter på varje sida i ett halster över glöd eller låt dem steka färdigt direkt i stekpannan på svag värme.

Grillad ananas med passionsfruktskräm 4 port.

1 st ananas
1 dl mörk rom
2 msk brunt muscavadosocker
1 st lime, saft och skal från
santa maria lime pepper
Till servering:
passionsfruktskräm
färska jordgubbar
Passionsfruktskräm:
250 g kesella
0,5 dl florsocker
1 st vaniljstång, urskrapad märg
2 st passionsfrukter, urskrapat fruktkött
2 msk strimlad mynta

Gör så här

1 Skär bort skalet på ananasen, dela sedan på mitten och skär bort rotdelen.
2 Blanda ihop rom, muscavadosockret och saften och skalet från lime. Rör lite så att sockret löser sig.
3 Skär långa stavar av ananasen och trä på spett. Pensla sedan marinaden på ananasen och låt dra några minuter. Strö sedan på Limepepper på ananasen och grilla så att den får färg på alla sidor.

Kräm:

1 Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Servera krämen kall.

Inga kommentarer: