19 juni 2011

Sillerill.

På midsommar är det såklar sill som skall förstäras, och i år har jag bestämt mig för att ge mig på 2 nya sorter samt 1 gammal goding. Imorgon är det måndag och alltså dags att åka iväg och handla ingredienser så jag kan laga dem så snabbt så möjligt. 5-minutersinläggningarna använder jag såklart, men vad ABBA själva än säger så blir resultatet bäst om de får några dagar att dra till sig på. Alltså, laga sillen i tid!
Sugen på sill men ingen inspiration? Ta "mina" recept! :)

SENAPSSILL

Ingredienser:
420 g 5-minuters inläggningssill, i ask
1 dl gräddfil
0,5 dl senap, söt och grovkornig t ex Graveleij
1 tsk strösocker
2 msk dill

Tillagning:
1. Häll av lagen och skär sillfiléerna i bitar.
2. Blanda resten av ingredienserna i en skål och vänd ner sillen försiktigt. Låt stå kallt minst några timmar.


CHILISILL

Ingredienser:
1 pkt 5-minuterssill
1 st chilifrukt, röd
2 st citroner
0,3 st fänkålsstånd
1 st rödlök
1 knippe koriander
0,5 st purjolök
4 st limeblad, torkade
4 dl vatten
0,75 dl flytande honung
1 msk vitvinsvinäger

Tillagning:
Ta en liten hut Aquavit och gör sedan i ordning maten.
Skölj och skär sillfiléerna i munsbitar. Skiva chilifrukten, citronerna, fänkålen, rödlöken och den välsköljda purjolöken. Varva alla ingridienserna i en fin burk och lägg även ned de torkade limebladen och koriander.
Blanda vatten, honung & vinäger och häll lagen i burken. Låt stå i kylen i minst ett dygn, gärna två innan servering.


IRMAS INLAGDA SILL
Ingredienser:
2 burk inläggningssill, à 420 g
2 st röda lökar, färska
1 msk kryddpeppar
4 st lagerblad, gärna färska
1 msk kryddnejlikor

Lag:
1,5 dl ättiksprit, 12 %
3 dl strösocker
2,5 dl vatten

Tillagning
1. Lag: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt lagen kallna.
2. Skär sillfiléerna i drygt 1 cm breda bitar. Varva sill, skivad rödlök (använd även blasten) och kryddor i en uppläggningsform. Häll på lagen och låt sillen stå minst 1 dygn innan den ska serveras.



Inga kommentarer: