5 dec. 2012

Lyxiga frukost.


Snö, sol, juletider och helgen up coming. Helt perfekt tid för att mysa till det ordentligt. Här kommer mitt förslag på hur man kan spendera en av helgens dagar. Börja med en lyxig julfrukost på sängen bestående av julchampagne och cheddarkex med plommontopping, tända ljus, filtar och allt i ett riktigt lugnt tempo. Degen och toppingen till kexen går utmärkt att förbereda och ha färdigt i kylen, så det bara är att grädda och montera på morgonen. (Recept och bild från Allt om mat)

När man tröttnat på sängen är det dags att dra på sig varma ytterkläder för en lång helgpromenad i kylan innan eftermiddagen avrundas på valfritt brunchställe. Inne i stan? Promenera i botaniska! Ute på landet? Promenad i ett soligt Västerskog och sedan afternoon tea på Blomstermåla!

Julchampagne

Häll 2 cl vit glögg med citrus och ingefära (Blossa 2012) i botten av ett champagneglas. Fyll upp med valfritt bubbel och servera.

Cheddarkex med plommontopping

30 kex

3 dl vetemjöl
2 dl river cheddarost
1 tsk ströcocker
1/2 tsk salt
100 g smör
1 äggula

Topping
6 katrinplommon
150 g naturell färskost
2 msk hackad gräslök
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Garnering
100 gram kallrökt lax i tunna skivor

Gör så här:
1. Blanda mjöl, ost, socker, salt och smlret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i dm. Linda in rullen i platsfolie och låt vila i kylen en timma.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15 min. Låt kexen svalna.
3. Skär plommonen i mindre bitar. Blanda dem med färskosten. Tillsätt gärslök och krydda med salt och peppar.
4. Strimla laxen. Bred färskosten på och toppa med lax.



Inga kommentarer: