4 jan. 2013

Floating Resturant Sea Palace (eller Drakbåten, som den också kallas...)

I samtidsarkeologin håller vi ju på med ett projekt, och vår grupp jobbar med den övergivna drakbåten som ligger vid Renovas kaj på Ringön. Striderna och konflikterna kring båten har varit (och är) många då ägaren flytt landet och inte betalar sina hamnavgifter. Båten har också fungerat som tillhåll för ungdomar och hemlösa och är idag kraftigt eftersatt i skötseln och ganska så vandaliserat. Båten fungerade ursprungligen som restaurang, och är idag en ständig huvudverk för Göteborgs stad som inte vet vad man skall göra med den. Än så länge ägs den av Johan Wang, men tillståndet för kajplatsen löper ut i sommar, och är inte skulderna betalade då så tillfaller båten staden. Och vad skall då hända med den? De forna ockupanterna vill se ett kulturcentrum på båten, andra önskar att båten byggs om till studentbostäder. Men faktum är att båten är i så pass dåligt skick, att den kanske måste skrotas. Det är tråkigt, trots att båten är stor och ganska så vulgär i sin estetik så är det lätt att fästa sig vid den. Den är ful-vacker, och det vore hemskt tråkigt om den försvinner, om du frågar mig. Här kommer lite bilder från vårt besök på båten för ett par veckor sedan!


4 kommentarer:

Julia sa...

Ja den är väldigt speciell den där båten, älskvärd i allt sitt fula på något sätt! Tänkte bara kolla med dig om du vet om det fortfarande går att ta sig ut till den? Som jag har förstått det så har den flyttats igen efter att den drev iväg? Har bara sett den från gullbergs och hade gärna kommit närmare den!

Luutra sa...

Hej Julia! Drakbåten ligger nu vid pålverket mitt i älven efter att den flyttades i början av februari. Jag vet inte om det går att "komma åt" båten nu, den flyttades just för att den skulle bli mer synlig efter att någon hade kapat tossarna så den flöt ut i älven. Läs mer här: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1284955--nu-syns-den-battre- Lycka till!

xxx sa...

Hur skulle det gå till om man köpte loss båten från kommunen? Är man inte då fri att göra om den till vad man vill? klart båten ska fortsätta vara fantastisk i göteborg! vill veta mer!

Anonym sa...

Någon som vet var den finns nu?