17 dec. 2008

The Duchess

Här om dagen såg jag en av de bästa filmerna jag nånsin sett, The Duchess. En sann berättelse om överklassflickan från England, som 16 år gammal gifter sig med hertigen av Devonshire, en av Englands då mäktigaste och rikaste män. Äktenskapet blir inte alls vad Georgiana hade tänkt sig, hennes make är kall, elak och notoriskt otrogen. Hertigen vill bara se henne föda honom en arvinge, har har vid sidan av sitt äktenskap antalet affärer med diverse kvinnor, allt från tjänsterfolk till socitetsflickor. Redan innan han gifte sig med Georgiana, så fick han en dotter tillsammans med en hushålleska, som Georgiana uppfostrar som sin egen.
Mitt i mörkret finner Georgiana en vän, Elizabeth Foster, som i filmen kallas Bess. Bess flyttar in i det pampiga slottet i Devonshire tillsammans med hertigen och
hertiginnan, som vid den här tiden fött två döttrar, och har antalet missfall bakom sig. Missnöjet och avsaknaden av en son växer hos hertigen, som inleder en affär med Bess. Georgiana blir förkrossad när hon förstår, och söker tröst hos barndomsflirten Charles Gray, blivande premiärminister av England. Hon gör många försök att lämna sin make, som vägrar ge upp henne i rent hat och lovar att då ta barnen ifrån henne. Allt detta sker för fullständigt öppna ridåer, ingenting som försegick innan för den engelska elitens väggar förhölls hemligt.
I ett vredesutbrott våldtar hertigen henne, som blir gravid och föder en son. Ett par år senare föder hon även en till dotter, Charles Gray´s dotter som lämnas bort.

SPOILER

Man får förhoppningen många gånger geneom filmen, att det kommer sluta bra, men det gör det inte. Georgiana lever resten av sitt liv i sitt egna fängelse i Devonshire, tillsammans med hertigen och Bess som även senare gifter sig.

Filmen i sig är storslagen, upprivande och vacker. Se den, svensk biopremiär den 19/12. Behöver jag tillägga att kläderna är fantastiska?




Inga kommentarer: