8 juli 2011

TV-underhållning i världsklass.



Det här är ett av de absolut bästa matprogrammen som någonsin visats i svensk TV om du frågar mig. Edward Blom och folklivsforskaren Jan-Öjvind Swhan (såklart den mest fantastiska kombinationen enligt moi)lagar mat och ger sig ut på en fantastisk gastronomisk resa tillsammans i den skånska sommaren. Serien sändes 2009 men finns fortfarande att njuta av på tv8.se.

TV8:s största matfantast är tillbaka och med sig har han sin idol och mentor. Följ med Edward Blom och Jan-Öjvind Swahn under en bubblande matresa i höstens mest puttrande matprogram - Edward Bloms gästabud.

Edward Blom var inte mer än åtta månader gammal när han fick smak för wienerschnitzel och sedan dess har mat varit hans absolut största intresse och kärlek. I höst sluter han upp med sin mentor och förebild Jan-Öjvind Swahn, mannen som ägnat ett helt liv åt maten och dess historia, för att göra en sällan skådad matresa.

Under sju avsnitt frossar sig duon genom de mest skilda sorters mat och på sin färd lär Blom och Swahn både varandra och tittarna såväl stort som smått om delikatesserna som serveras.

Resan börjar med att Blom och Swahn äter sig igenom det franska köket - en matkultur som skapar de mest skilda reaktioner hos herrarna:
- Ööööurk, jag avskyr ostron, grimaserar Jan-Öjvind Swahn vid frukosten.

Och inte blir det bättre vid middagen när Edward ska servera franska specialiteten ”tripes”, komage.
- Det finns tre saker jag inte tar i min mun: japansk jellyfish, älgmulesallad och tripes, klagar Swahn.
Så småningom hittar dock Edward spåret till Jan-Öjvind Swahns smaklökar och "ööööurk" byts ut till ett smackande "mmmm".





Inga kommentarer: