21 dec. 2011

Havets goda.

Det här receptet är otroligt enkelt och mycket gott. Vi gjorde pressgurka till våra Laxwallenbergare och tyckte därför inte att sås behövdes. Tycker man att det behövs så kan man göra en romsås eller servera lite skirat smör till. Gott båda delarna. Och snälla - köpt inte laxfiléer, varken frysta eller färska. I frysdisken finns det frysta laxbitar, det paketet jag köpte med udda bitar på 450 gram kostade 25-30 kronor. Blir alldeles utmärkt! Det finns ingen anledning att mala ner dyra filéer, och dessutom borde vi ta till vara på mer av djuren än vad vi gör, även firrarna!

Laxwallenbergare med klassiska tillbehör
4 port

500 gram lax (se ovan!)
2 äggulor
1-2 dl vispgrädde
salt, peppar och cayenne

kokt madelpotatis eller pressad vanlig
kokta ärter
pressgurka

Gör så här: Sätt på potatisen och låt den koka medan du gör laxen. Förbered ärterna. Lägg sedan den tinade laxen i en bunke och tillsätt 2 äggulor. Salta och peppra. Kör laxen slät till en smet med en mixerstav, samtidigt som du tillsätter grädde, lite i taget. Smeten skall vara jämn och fluffig, men lite seg i konsistensen. Klicka sedan ut smeten i stekpannan och forma till jämna biffar. Servera med potatis, ärter och pressgurka.




Inga kommentarer: