13 dec. 2011

Vegetarisk juldröm i ett pajskal.

Här kommer ett recept på en paj med julsmaker, för oss som stressar oss i genom december men ändå vill äta mat med juliga goda smaker! Receptet kommer från en bok om pajer av Allt om Mat, men jag har justerat det. Jag använde champinjoner, men kantareller är godast! Ett annat bra tips är att göra pajen i en djup form istället för en vanlig pajform, jag använde min älskade kantin som är köpt på IKEA i två-pack.

Julias julpaj med chévre och fikon


Ingredienser:

1 pajdeg (125 g smör, 3 dl vetemjöl och salt)
1 gul lök
lite vitlök
7-8 torkade fikon
svamp
broccoli
chévreost
gratängost
valnötter
4 ägg
2,5 dl mjölk (jag tog lättmjölk)
salt och peppar

Gör så här: Låt pajdegen först vila i kylen i ca 30 minuter innan du trycker ut den i en form. Förgrädde i ca 10 minuter och låt svalna. Fräs vitlök, lök, svamp och broccoli. Salta och peppra. Gör äggstanningen. Häll grönsakerna i formen, varva med smulad chévre, gratängost och valnötter, grovt hackade. Häll på äggstanningen. Skär resten av getosten i tunna skivor och lägg ovan på pajen. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Till pajen serverade jag en basikilacréme på turkisk yoghurt, hackad basilika, tabasco, olivolja, salt, peppar och en bra pastakrydda från Santa Maria som heter Pasta Rosso. En fräsch grönsallad till det och du är i hamn!




Inga kommentarer: