11 dec. 2011

Jultapas.

Här kommer två fina mumsbitar, perfekta till fördrinken eller tapasfesten i juletider. Recepten kommer från Allt om Mat's stora julkokbok.


25 DUBBLA KEX
1 paket bacon
2 1/2 dl vetemjöl
100 gram smör
1 msk strösocker
100 gram river parmesanost
1 liten äggula
OLIVKRÄM
100 gram urkärnade svarta oliver
125 gram färskost
svartpeppar

Gör så här: Finhacka och knaperstek bacon i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda bacon, mjöl, smör, socker och ost, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Låt vila i plastfolie i kylen ca 1 timma. Mixa oliver och färskost med en mixerstav. Krydda med peppar. Ställ i kylen. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Lägg ihop kexen två och två med olivkräm emellan.



30 BRÖD
1/2 smal baguette
1 tsk strösocker
1/2 tsk stött kardemumma
CHOKLADKRÄM
150 gram mörk choklad (70%)
1 dl strösocker
2 tsk vatten
2 dl vispgrädde
1 msk olivolja
GARNERING
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i tunna skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och strö över socker och kardemumma. Rosta mitt i ugnen ca 8 minuter. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka till en ljus karamell. Tillsätt grädden och koka tills karamellen här smält. Häll grädden över chokladen och rör tills den har smält. Rör i oljan. Låt kallna. Bred chokladsmet på brödskivorna. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.




Inga kommentarer: