24 feb. 2012

Fransk afton i LCHF-tecknen.

Igår körde vi på franskt (LCHF) tema här hemma och firade in helgen med en flaska franskt rött, lite kött och en schysst hemlagad bea. Som ni säkert förstår här så låg matlagningsfokus på såsen och inte övriga komponenter i rätten, även om köttet såklart även det måste bli perfekt. Det stektes medium rare, för er som undrar vad ett enligt mig perfekt kött är. Tillbehör bestod av små plommontomater upphettade i en pannan med olja och lite salt, och grön sparris, förvälld och sedan hastigt stekt i smör. Undrar ni hur man gör världens godaste bearnaise? Här kommer receptet! (Taget från Allt om Mat)


Ingredienser


1 st schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk dragon, torkad
2 st äggulor
100 g smör
1-2 krm salt

Tillagning
1. Skala och finhacka löken. Blanda lök, vinäger, vatten och dragon i en liten kastrull. Sjud blandningen 2 min utan lock, på låg värme. Sila. Smält smöret på låg värme. Dra kastrullen från plattan och låt proteinet (ljust skikt) sjunka till botten. Håll varmt.
2. Vispa ihop vinägeravkok och äggulor. Ställ kastrullen i vattenbad. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Vispa tills såsen tjocknat.
3. Ta kastrullen ur vattenbadet och salta. Servera genast eller värm försiktigt i vattenbad precis före servering.




Inga kommentarer: