29 jan. 2009

Fånge i öknen

Läser just nu "Fånge i öknen", av Mailika Oufkir, för ca 5-6 gången. Och blir lika gripen varje gång över ett sådant makalöst livsöde.

Malika föds i Marrocko som det första barnet till två välbärgade föräldrar, modern är bara 17 år gammal (vid den här tiden i Marrocko var det vanligt att rika flickor giftes bort vid 13-14 års ålder) och kommer från en rik berbersläkt, och pappan har börjat etablera sin karriär i försvaret. Familjen är nära vänner till det marockanska kungahuset, och vid 5 års ålder adopteras Malika bort till kung Mouhammed V, som leksällkap till prinsessan Lalla Mina, mot Malikas mors vilja.
Här börjar boken, och man får en nära inblick i livet bakom murarna till konungapalatset i Rabat. Med riktlinjer och regler för allt, är det nästan obegripligt att sätta sig in i hur livet där skulle se ut, allt är som taget från en annan värld, en annan kultur. Hundratals konkubiener (haremsdamer) och otrolig rikedom, men självklart i fångenskap. Malika är bortskämd och behandlas som en prinsessa, med privata utbildningar, kläder, smyckan och leksaker från hela världen.
Men man får även en annan bild av Marrocko den här tiden, hur det var ett rikt och mordernt land, där allt ifrån dåtidens Hollywood-stjärnor till europeiska modeskapare gärna vistades. Hon berättar hur Walt Disney sänder leksaksbilar med Musse Pigg på till palatset, och beskriver även konkubienrnas uppsättninga av Dior-aftonklänningar, golf och kvinnligt bilkörande. Marrocko var ett land i tiden, och för tankarna lite till Libanon.
15 år gammal får Malika komma hem igen, där föräldrar och syskon väntar. hennes far arbetar nu som bla försvars- och utrikesminister. Familjen har villor över hela Marrocko, lägenheter i Paris och takvåningar i London. Malika lever ett vilt tonårsliv med sena nätter i Los Angelses och fester i Rom.
1972 år Malika 18 år gammal då hennes far begår en misslyckad statskupp mot monarkin, och blir avrättad. Malika är vid denna tid i Paris, men blir genast hemeskorterad av polis till Rabat.
Hennes mamma och alla syskonen sätts i fängelse, av samma kung som uppfostrat henne 10 år tidigare. Hennes yngsta lillebror är bara 2 år gammal vid fängslandet.

I 20 år hållas familjen Oufkir fängslade i öknen, ofta under fruktansvärda omständigheter. Detta är berättelsen om tiden i fångenskap, flykten och sedan om den otroliga omställningen i samband med frihet, världen är inte desamma. En takenställare sätter sig i huvudet när Malika berättar om hur hennes yngste bror vid flykten får syn på asfalt och börjar gråta - han förstår inte vad det är.

Inga kommentarer: