29 maj 2009

Mätt och belåten.

Sitter med lappisen i knät och okynnesgnager på en chokladbit (haha, skrev först köttbit...) och dricker kaffe. Har precis ätit middag med Robin, testade ett nytt recept ikväll som visade sig vara mycket lyckat. Letade efter en bild fr alltommat.se, men verkar inte hitta någon. Skriver ner receptet ändå, lägger in bild om jag hittar någon senare. Mycket goda och lättlagade!



Asiatiska laxkakor med ingefära och chili, serverade med äggnudlar och sweet-chili
2 pers.

ca 250 gram laxfilé
1 röd chili, gärna lite starkare
1, 5 riven ingefära
1 msk rapsolja
1 äggvita
2 msk potatismjöl
hackad bladpersilja
pressad lime
salt
vitpeppar

kokta äggnudlar, vända i lite rapsolja och smör (jag lät de koka med ett par myntablad, gott!)
limeklyftor
sweetchili-sås

Skär laxfiléerna i fina bitar. Hacka chili, persilja. Riv eller finhacka ingefära. Blanda ingredienserna och strö över potatismjölet under omrörning. Vänd ner äggvitan. Salta och peppra.
Låt laxfärsen vila ett par timmar.
Klicka ut färsen och fräs laxkakorna på ganska hög värme, ca 2 min på varje sida.
Servera med limeklyftor, chilisås och nykokta äggnudlar.

Tittade också på Niklas Mat på svt idag, reprisen antar jag, och såg ett helt ljuvligt recept på en efterätt med jordgubbar. Pyssligt, men enkelt och gott. Skall kanske prova imorgon, och jag orkar.

Maränger med likörmarinerade jordgubbar

Tillagningstid: ca 1 timme och 10 minuter
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner

Maränger
3 äggvitor
2 dl socker

Jordgubbar
1 liter jordgubbar
2 dl bitter likör, exempelvis Pimms eller Dubonnet
3 msk socker

Mascarponekräm
250 g mascarponeost
3 äggulor
2 nypa(or) socker
2 msk florsocker

Gör så här:


Sätt ugnen på 120 grader.

Knäck äggen och separera äggvitan från äggulan. Var noga med att ingen gula
är kvar i vitan. Spara gulan till mascarponekrämen.

Vispa äggvitorna med en deciliter av sockret till ett fast skum. Vispa ner
ytterligare en deciliter socker. Klicka ut marängerna i små klickar med en
sked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 45-60
minuter beroende på hur krispiga du vill ha dem. Då marängerna är färdiga - låt svalna i tio minuter.

Rensa jordgubbarna och dela dem på mitten. Lägg i en skål och ringla
över likör. Strö över socker. Rör om.

Vispa äggulor, mascarponeost och socker med elvisp på låg hastighet.
Vispa på högre hastighet om du vill ha krämen lite fastare.

Servera i portionsskålar med jordgubbar och likör i botten. Toppa med
maränger, mascarponekräm, mynta och en kvist röda vinbär doppade i socker.

Inga kommentarer: