23 sep. 2012

Cricket Burger!

Receptet till den här hamburgaren av komponerad av ägaren till hamburgerhaket Flippin' Burgers i Stockholm, och är publicerat i Hemköp's mattidning Salt och peppar nr 3 2012. Det här blir nog mitt och Robins helgnöje till nästa vecka!










Inlagd rödlök

2 1/2 dl färskpressad limesaft
(ca 10 lime)
1 dl vitvinsvinäger
2 tsk fl ingsalt
1 msk socker
2 stora rödlökar
2 gröna chilifrukter
2 tsk finhackad oregano,
färsk eller torkad

1. Blanda limesaft , vinäger, salt och socker i en bunke. Låt stå i fem minuter tills salt och socker lösts upp.
2. Skala och skiva löken tunt. Halvera chilifrukterna på längden. Lägg lök, chili och oregano i lagen och blanda noga. Häll över på väl rengjord glasburk och låt stå i kylen i minst 24 timmar. Löken håller sig i upp till en vecka men är godast efter ett par dagar.

Hamburgare

600 g färs av högrev (eller en blandning av högrev och bringa eller ryggbiff)
4 hamburgerbröd
1 1/2 dl naturell färskost
inlagd rödlök
inlagd jalapeño, skivad
salt och svartpeppar

1. Forma försiktigt färsen till puckar. Grundregeln är att behandla färsen så lite som möjligt med händerna eftersom värmen från huden smälter fettet och gör färsen kompakt. Blanda inte heller färsen med en gaffel, det förstör fibrerna.
2. Hetta upp en gjutjärnspanna och tryck ut puckarna till burgare i pannan med en tyngd eller kraftig stekspade. Låt burgarna steka utan fett så att de bränner fast lite i järnet. Stek i 3–4 minuter och vänd försiktigt så att skorpan följer med. Salta och peppra.
3. Lägg burgaren på bottenbrödet. Stryk på en rejäl klick färskost och toppa med inlagd lök och inlagd jalapeño. Lägg på översta brödhalvan.






Inga kommentarer: