22 sep. 2012

Het höstgryta.

Snart är det höst och då är en härlig gryta det bästa att servera mörka, regniga kvällar. Här kommer ett förslag på en persisk variant på lamm som serveras med saffransris och myntayoghurt. Grytan är inte stark, så om du som jag vill ha lite hetta så släng i lite chili och cayennepeppar. Grytan funkar utmärkt i matlådan dessutom!

Persisk lammgryta (från Allt o Mat)

Ingredienser:
500 gram lammstek
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 st apelsin, rivet skal
1 tsk mald kummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald koriander
1 krm mald kanel
2 krm svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk olivolja
5 dl vatten (ev. mer)
2 st köttbuljongtärningar
0,5 tsk salt
400 gram kokta kikärtor

Tillbehör
4 portioner ris
1 paket saffran
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl hackad mynta
1 tsk pressad citron
1 st granatäpple

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda i alla kryddor.
2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme så att köttet blir brynt runt om. Tillsätt lök- och kryddblandningen och stek under omrörning några minuter till.
3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och salt. Låt grytan koka under lock ca 1 timme och 45 minuter, eller tills köttet känns mört och fint, men utan att det faller sönder. Tillsätt eventuellt mera vatten om det börjar bli torrt.
4. Spola hastigt av kikärtorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda ner dem i grytan och koka ytterligare 5 minuter.
5. Koka riset med saffran.
6. Blanda yoghurt med mynta och citronsaft.
Serveringsförslag: Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyftor och granatäpplekärnor.


Inga kommentarer: