22 sep. 2012

Vegetarisk drömpaj.

Här om dagen lagade jag och Robin den här fina vegetariska rätten, fylld med smak och härliga brytningar. Båda recepten kommer från det senaste numret av Allt om Mat, sprängfyllt med härliga gröna rätter. Ett praktexemplar på hur bra mat funkar utan kött ibland!


Gör såhär: Gör en pajdeg på smör, vetemjöl (jag använder fullkorn) salt och en nypa socker. Tillsätt ett ägg och arbeta ihop till en fin deg. Låt pajskalet vila i en form med löstagbara kanter i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 minuter. Koka kålrabbi i tärningar och tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag använder fond du' chefs ekologska utan e-ämnen. Gör en äggstanning med ägg, mjölk, riven ost, salt och peppar. Hacka en salladslök fint och låt puttra med kålrabbin de sista minuterna. Låt grönsakerna svalna och slå sedan över dem i pajsakalet tillsammans med äggstanningen. Grädda i uggnen på 200 grader i ca 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg. Gör en färskostkräm på färskost, creme fraiché, lite salt och svartpeppar. Låt stå i kylen. Gör salladen som serveras till pajen, skär fänkål mycket fint tillsammans med det gröna på två salladslökar. Halvera tomater i olika färger och storlekar. Riv basilika blad grovt över salladen. Salta med ett gott flingsalt och ringla olivolja över. Nyp bitar av buffelmozzarella och vänd ner. Ställ svalt men inte kallt. När pajen är klar så låt den svalna. Den skall vara helt sval när den serveras med färskosttäcket och salladen.



Inga kommentarer: