22 sep. 2012

Sommartårta!

Här kommer receptet på min midsommartårta. Tyvärr togs inte tårtan fram förrän 30 minuter innan servering, och det räckte inte på långa vägar. Jag föreslår att ni ställer tårtan i kylen ca 2-3 timmar före servering och låter den mjukna där. Här kommer i alla fall receptet, lite omständigt men mycket gott. Och visst är den vacker?!


Oreobotten:
150 g oreokakor
+5 extra hela oreokakor till mittenlagret
50 g smält smör

Cheesecakesmet:
300 g cream cheese
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
Skal från 1/2 citron

100 g jordgubbar (frysta går bra)
150 g blåbär och hallon

Dekoration:
Färska jordgubbar, blåbär och körsbär

Gör så här:
Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på en springform, 18–24 cm i diameter (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög).
Tryck ut degen i botten på springformen. Ställ in formen i frysen.

Vispa cream cheese, ricotta, vispgrädde, socker, vaniljpulver och citronskal krämigt.
Mixa jordgubbarna till puré och blanda med hälften av cheesecakesmeten Häll smeten över oreobottnen och ställ in i frysen minst 30 minuter.
Ta ut formen ur frysen, dela de fem extra kakorna på hälften och lägg dem i ett lager ovanpå jordgubbssmeten.
Mixa 100 gram blåbär och hallon till puré och blanda dem med resterande cheesecakesmet. Rör i 50 gram hela blåbär och hallon, och häll sedan smeten i formen.
Täck över och ställ i frysen, minst 5 timmar. Kom ihåg att plocka fram tårtan minst 30 minuter före servering. Dekorera med färska bär.


Inga kommentarer: