18 aug. 2011

Heston Blumenthal - the magician.

Jag hade egentligen inte tänkt att publicera det här inlägget ännu med tanke på att det har varit väldigt mycket mat i bloggen de senaste dagarna, men jag kan ju verkligen inte låta bli.


Heston Blumerthal är kock, tv-profil och Gud i en och samma kropp. Okej, kanske inte Gud, men i alla fall en slags profet. En matprofet.
Heston är kanske inte ett av de mest kända ansiktena i Sverige folkligt sett, men annat är det i hemlandet England. På wikipedia beskriver man honom på följande sätt:

[...] Heston Marc Blumenthal(born 27 May 1966 in London, raised in Buckinghamshire) is an English chef and owner of The Fat Duck, a three-Michelin-starred restaurant in Bray, Berkshire voted Best Restaurant in the UK by The Good Food Guide 2007 and 2009, and voted best restaurant in the world by Restaurant magazine in 2005.His restaurant has been a perennial runner-up to Ferran Adrià of El Bulli in the world rankings, achieving 2nd place in 2006, 2007, 2008 and 2009, 3rd in 2010 and 5th in 2011. [...]

Heston har producerat flertalet tv-program, var av ett, Heaston's feast, visades i svensk TV. Det var i det här programmet jag fick upp ögonen för honom. Serien gick ut på att Heston genom fantastisk matlagning och ett otroligt sinne för kemi och fysik, lagade sig i genom mathistorien på ett häpnadsväckande vis. Maten smakade inte bara fantastiskt, den "gjorde" också saker. Det måste ses för att förstås, tror jag: (För att se resultaten, titta på slutet av klippen!)





Om du besöker Heston's restaurang The Fat Duck, kan du prova avsmakningsmenyn för 180£ per person. (för dig som undrar så blir det dryga 1970 kronor) Håll i hatten, för nu åker vi:

NITRO POACHED APERITIFS
Vodka and Lime Sour, Gin and Tonic, Campari Soda
RED CABBAGE GAZPACHO
Pommery Grain Mustard Ice Cream
JELLY OF QUAIL, CRAYFISH CREAM
Chicken Liver Parfait, Oak Moss and Truffle Toast
SNAIL PORRIDGE
Iberico Bellota Ham, Shaved Fennel
ROAST FOIE GRAS
Barberry, Braised Konbu and Crab Biscuit
MOCK TURTLE SOUP (c.1850)
"Mad Hatter Tea"
"SOUND OF THE SEA"
SALMON POACHED IN A LIQUORICE GEL
Artichokes, Vanilla Mayonnaise and Golden Trout Roe
LAMB WITH CUCUMBER (c.1805)
Onion and Dill Fluid Gel
HOT AND ICED TEA
MACERATED STRAWBERRIES
Olive Oil Biscuit, Chamomile and Coriander
THE "BFG"
Kirsch Ice Cream and the smell of the Black Forest
WHISK(E)Y WINE GUMS
"LIKE A KID IN A SWEET SHOP"





Inga kommentarer: