27 aug. 2011

Historien om sufflén som aldrig reste sig.

Okej, det blev pannkaka med sufflén. Om vi skall vara ärliga så blev det mer en fiskpudding på torsk än en härlig fluffig sufflé. Men här slutar gnället, för fy sjutton vad gott det blev ändå. Salladen komponerade jag ihop själv och blev hur nöjd som helst. Jag som inte tycker om råa morötter tyckte att allt bara smälte i munnen. Passa på att servera medan det fortfarande är säsong! Här kommer receptet på hela rätten...

Farmors fisksufflé (av Ulrika Jisland)
4 portioner

Ingredienser
3 st ägg
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
400 g torsk
salt
peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggulorna från vitorna. Spara vitorna i en stor bunke och låt gulorna ligga i en kopp.
2. Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken. Blanda slutligen i äggulorna, och var noga med att röra hela tiden så att de inte stelnar. Mjölkblandningen ska bli ganska tjock.
3. Koka upp saltat vatten och låt torsken sjuda i cirka 5 minuter. Ta upp fisken med hjälp av en hålslev och låt den rinna av ordentligt.
4. Rör ner fisken i mjölkblandningen. Smaka av med salt och grovriven svartpeppar.
5. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner fiskblandningen i den. Häll varsamt ner alltihop i en smord, 3-liters suffléform. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter.
6. Titta ofta på sufflén, men öppna inte ugnsluckan. Sufflén är färdig när den har rest sig och fått vacker gyllenbrun färg.

Julias sommarsallad
4 portioner

sockerärtor, halverade på längden
rädisor
morötter, strimlade med potatisskalare
färsk dill
saften av 1/2 citron
olivolja
salt

Servera fisksufflén med sallad, färskpotatis kokt i dill och mycket salt samt skirat smör till. En god dessert till kaffet är inte fel efter det här!



Inga kommentarer: