12 aug. 2011

Opa opa! (Recension)



I måndags var det dags för zorba, blårutiga dukar och ouzo-dofter! Tillsammans med Ida och Sandra (på Ida's inrådan) besökte vi taverna Efessos på Karl-Johans gatan vid Chapmanstorg.
Grekisk mat (framför allt i Göteborg) är god, billig men kanske inte den mest exklusiva. Ibland kan det rent av vara ganska "dåligt", eller ja - finesslöst. Enkelt och gott, men kanske inte det mest avancerade. De senaste åren har jag själv besökt två grekiska restauranger i stan, Lilla tavernan och Mykonos, och blivit mätt utan att imponeras. Jag har vid de tillfällena känns att prisvärdheten har kunnat ifrågasättas trots att maten har varit helt okej.

Vid det här restaurangbesöket på Efessos blev det andra toner i skällan. Priserna är bra (som på alla grekiska restauranger) och jag beställer in souvlaki, vinbladsdolmar och en kall öl. Missades tyvärr att de hade Mythos, men Tuborg är också gott. Servicen är snabb och uppmärksam och miljön trevlig och sådär typisk grekisk med rutiga dukar och pinnstolar.
Maten kommer efter ca 20 minuter och är riktigt bra och snyggt upplagd. Här kommer alltså finessen in!
Trots att det är måndagskväll så har vi flera bordsgrannar, och jag misstänker att Uteätarna i GP har rätt i sin recension; hit kommer stammisar som vet vad de får och gillar det, trots att läget inte är det bästa.
Souvlakin är supergod, mör och fint kryddad, och till serveras rostad vitlökspotatis i generösa mängder. Salladen är blandad och inte ett blad isbergssallad så långt ögat når. Härligt! Vinbladsdolmarna är fina i konsistensen och perfekt syrliga i smaken. Till dessert delar jag och Ida på en yoghurt med honung, valnötter och fina färska nektariner. Inget att anmärka på där. Kaffet som vi beställer finns sedan inte med på notan, om det sedan är en trevlig gest eller ett misstag från serveringspersonalen vet vi inte. Vi klagade inte i alla fall! Min mat plus dryck gick på blygsamma 220 kronor.
Det enda märkliga med vårt besök hos Efessos som kräver en liten kommentar torde vara det märkliga konstverket/skulpturen/installationen som hängde på väggen bakom oss. Det är svårt att beskriva, men det närmaste jag skulle kunna komma är att beskriva det som en regnskog i 3D som vällde ut ur väggen, komplett med gulsprayade ödlor, riktiga krukväxter, grottor och ett slott på toppen. Högst upp på den två meter höga kolossen satt högtalare som spelade regnskogsljud. Mycket märkligt och något malplacerat, amerikaner hade kanske kallat det conversation piece. Fult, distraherande men samtidigt ganska spännande!

Efessos i korthet: Bra service (om än inte fantastisk), prisvärd och vällagad mat med de äkta grekiska samkerna och en mysig miljö. Enligt mig Göteborgs bästa grekiska! Hit kommer jag igen!

Sökord: Grekisk restaurang, taverna, Göteborg, Efessos, Chapmanstorg.





Inga kommentarer: