8 apr. 2009

Tribute to westcoast.

Egentligen är det ju helt obegripligt, men visst, vi lever i ett fritt land. Det är bara att konstatera.
Vill folk krypa på knäna och lysa med lampor på nätterna och kalla det kräftfångst, så varsågod, låt inte mig hindra. Och gillar de roliga haklappar, kulörta lyktor och glada hattar, medans de en gång om året sörplar i sig dessa röda mikroskopiska ting med en lätt bismak av dy - väl bekomme.

Själv äter jag havskräftor. Stora, karftiga, friska, färska, nykokta havskräftor. Det luktar varken dy eller dill - dom luktar kräftor. Karamellrosa skal, svartblanka ögon, kritvitt kött med en mild men ändå intensiv smak som kommer fram bäst innan dom hunnit bli kalla. Havskräftor är fest, året om! Hattar och lyktor, klart onödigt. Och snapsvisor, vad skall man med dom till?



Förälskade havskräftor
Ingredienser

5 havskräftor per person (okokta)
150 rums tempererat normal saltat smör
0.75 dl finhackad kruspersilja
0.75 dl finhackad färsk timjan
2 pressade kingsolo vitlök
3 dl torrt vitt vin
flingsalt
vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på grill i 220 grader.

2. Dela havskräftorna från mitten av ryggen fram till huvudet och därefter från mitten och bak till stjärten.

3. Ta bort mage och tarm.

4. Placera kräftorna på en plåt.

5. Vispa upp smöret och blanda därefter i alla ingredienser utom vinet.

6. Slå vinet över kräftorna, salt och peppar.

7. Fördela smörblandningen över kräftorna.

8. Gratinera kräftorna till gyllenbrun färg.

9. Servera med vitt bröd och citron.

Inga kommentarer: