18 maj 2011

Vad tittade vi på då?

Finns det något som tyskarna kan så är det att bygga stort och tungt. RIKTIGT stort och tungt. Det gillar vi! Mer sten och murbruk hitåt, tycker både jag och R!

Här har vi den största av stenkolosserna, riksdagen. Bilden gör den självklart (och precis som i de andra fallen) inte rättvisa, jag höll verkligen på att tappa hakan när vi åkte förbi. Big is bigger! Tyvärr stannade vi inte utanför då vi var på hyra-cykel-jakt, men det är lätt en av de mest sevärda och maffiga byggnaden i Berlin. Missa inte!

Vackra Charlottenburg Slott. Mycket roligare att uttala på tyska, schloss! Vi var inne en sväng, men eftersom slottet precis som många andra byggnader (eller ja, de flesta...) är uppbyggda igen efter kriget så var nästan alla inventarierna ditplockade och allt extriört återuppbyggt efter gamla ritningar. Sorgligt men sant, men vad gör man. Det kändes märkligt att gå i ett 1700-tals slott som luktade målarfärg.

Unter den Linden. Som Poseidon i Göteborg fast med hästar istället. Det här monumentet låg på ett torg högst upp ovanför den berlinska paradgatan Unter den Linden, men jag minns inte var torget eller monumentet hette. Byggnaderna runt om var alla ambassader, det var den amerikanska, franska, holländska osv. Pampigt med vackra och dyra bilar som gled förbi med storpampar hela tiden. Här åt vi currywurst och åkte cykeltaxi in i vackra parken Tiegarten!

Jag vet inte vad det svenska namnet är, men på engelska heter det är monumentet Memorial to the murdered jews of Europe, och behöver kanske inte någon närmare beskrivning. Marken som de väldiga stenblocken ligger på är ojänm vilket innebär att stenarna är av olika storlek och ligger i labyrinetr. Jag tror den högsta stenen kanske var ca 3 meter hög. Trots det frukansvärda och tänkvärda med monumentet så blev alla turister, både unga och gamla, som små barn här. Det var fantastiskt roligt att skutta omkring på de väldiga stenarna och springa runt i gångarna.

Min egna favorit, fantastiska Berliner domen. Ingen närmare beskrivning behövs såklart. Fantastisk!


Inga kommentarer: