14 okt. 2012

Helgens sista måltid: fläsk, mos, rödlök & äpplen.

Karamelliserad rödlök ger extra god smaksättning åt moset. Rimmat stekt fläsk och äpple passar bra till. (från www.alltommat.se)


Ingredienser

Rödlöksmos
1 kg potatis
2 st vitlöksklyftor
5 st kryddpepparkorn
3 st rödlökar
2 msk olivolja
2 tsk farinsocker
1 tsk salt
2 msk smör
2,5 dl mjölk
1 krm svartpeppar
Sidfläsk
400 g rimmat sidfläsk, i skivor
1 st äpple
0,5 msk smör
1 krm timjan

Gör så här:

1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten, tillsammans med skalade vitlöksklyftor och kryddpeppar.
2. Skala och hacka rödlökarna. Fräs löken i olivolja ca 5 min på låg värme. Tillsätt farinsocker och fräs ytterligare ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt och ställ åt sidan.
3. Häll av potatisvattnet och ta bort kryddpepparkornen. Mosa potatis och vitlök med en potatisstöt eller pressa den direkt i kastrullen.
Tillsätt smör och mjölk, blanda väl och salta och peppra. Blanda i 2/3 av löken och spara resten till garnering.
4. Stek fläsket gyllenbrunt. Skär äpplet i fina klyftor och stek dem hastigt i smör, strö över timjan.
5. Servera rödlöksmoset med fläsket och äppelklyftorna.



Inga kommentarer: