28 okt. 2012

LCHF-middag i en form.

Här kommer torsdagens middag. Receptet kommer från Allt om mat, precis som texten. Till serverades en guacamole som jag justerade med mynta, och en egen-påhittad sallad på romansallad, gurka, citron, parmesanost, olivolja och en nypa havssalt.

”En härlig anrättning som smakar lika gott kall, dagen efter. Ägg som botten ger inte bara känslan av paj, utan man slipper den proppmätta efterkänslan
och så smakar det gott också.”



4–6 portioner
Pajskal:
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

Pajinnehållet:
400 g köttfärs
1 krossad vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk tomatpuré
2 msk glutamatfri tacokrydda
0,5 dl vatten
halverade körsbärstomater
skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche

Guacamole:
2 avokado
1 dl crème fraiche
1-2 tsk citronsaft
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk god olivolja

Tacoblandning:
1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret i pajformen i ugnen. Vispa hastigt ihop äggstanningen och
grädda till torr yta med ordentlig färg. Ta ut och låt formen vila.
2. Blanda tacoblandningen och förvara den mörkt och torrt.
3. Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och crème fraiche. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda 10–15 minuter eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut i 225 grader.
4. Gröp ur det mogna avokadoinnanmätet i matberedare. Pressa över citronsaft och tillsätt vitlök. Finfördela i högsta hastighet.Tillsätt crème
fraiche och kör röran helt slät. Salta, peppra och tillsätt oljan.
Smaka av. Tillsätt mer vitlök om så önskas.







Inga kommentarer: