29 okt. 2012

Att besöka i stan'.

Jag fortsätter lista små restauranger och hak som jag måste besöka. Här är tre som står högt på min lista för tillfället, alla väldigt student-plånboksvänliga. De korta texterna är saxade ur GP's Uteätarna.



Göteborg är verkligen inte bortskämt med vietnamesiska restauranger. Det fanns en på Övre Husargatan som slog igen för flera år sedan. Därefter har det i princip varit tomt, förutom Basement Thai på Erik Dahlbergsgatan som haft ett par vietnamesiskt inspirerade rätter lite vid sidan av sin thaimeny. Med åren har dock den där sidomenyn vuxit om de thailändska rätterna och nu har restaurangen ändrat profil, bytt namn till Vi Viet och fokuserar på mat från Vietnam. Det lilla extra: Vårrullarna. Herregud! De kostar 30 kronor styck och kommer raskt in. Med sådan snabbmat kan Vi Viet döda McDonalds på en vecka. Den femte fyren är inte långt borta.




Det danskinspirerade kafé/lunch-haket mitt i krogstråket på Prinsgatan stod stadigt på smörrebrödstraditionen när möjligheten att besöka Oscar & den Lille även på kvällstid öppnades. Med fullständiga rättigheter kan man sitta här till klockan 22 de flesta kvällar i veckan och till de matiga mackorna kan man alltså också unna sig en iskall knäpp, eller ett glas vin. Här finns förstås också ett bra ölsortiment. Den snygga menyn inbjuder inte bara till läsning om husets historia, utan ett stort sortiment danska smörgåsar, osttallrikar och enklare varmrätter. Det lilla extra: Valbart. Take-away är en underskattad service som borde anammas av fler kvarterskrogar med vällagad mat och få bord.





Det står en åsna på Friggagatan. Den står utanför restaurang El Paso och har en randig matta på kroppen och brun cowboyhatt på huvudet. Antar att det ska skicka mexikanska signaler. Det gör det inte. Det signalerar bara att här står en åsna med brun hatt på huvudet. Men väl innanför de fyra smala trappstegen, som gör det bökigt för rullstolsburna gäster, så känns det ändå rätt mexikanskt på El Paso. Billigt och halvsunkigt, visst, men nog är det south of the border alright. Det lilla extra: fri påfyllning". Det finns mer äppelpaj. Bara hojta om ni vill ha". Vad säger man? Världsklass.



Inga kommentarer: