29 mars 2012

Skyr

Har ni ätit den isländska "yoghurten" Skyr? Det är egentligen ingen yoghurt utan någon sorts kvarg och har ganska nyligen introducerats på den svenska marknaden. På Island tror jag att den alltid har funnits.

Vad är Skyr?
Skyr är en yoghurt som ursprungligen kommer från Island, där den ätits i över tusen år. Den är naturligt fettfri, nyckelhålsmärkt och är rik på proteiner vilket gör den till ett mättande och nyttigt mellanmål.

Hur görs Skyr?
För att framställa skyr används skummjölk som syras med en speciell SKYR-syrningskultur. Mjölken skiktas sedan i flera omgångar där vatten och mjölksocker (kolhydrater) filtreras bort. Kvar finns en koncentration av de nyttiga mjölkproteinerna. Denna process gör att det är 3 gånger högre proteinhalt än i en vanlig yoghurt. För de olika smakerna tillsätts en bärrik sylt.

Hur smakar Skyr?
Den har en yoghurtliknande konsistens men är klart mer mättande tack vare sitt rika proteininnehåll. Den lite sträva, syrliga men ändå söta smaken känns äkta och genuin. För att förhöja smakupplevelsen tillsätter vi äkta bär. Skyr finns i fyra smaker; vanilj, hallon & granatäpple, blåbär och jordgubbar. Skyr är ett bra tips på mellanmål.

Jag testade Skyr (uttalas "skiir") för ett par veckor sedan och blev positivt överraskad. Yoghurten är mycket tjock, tjockare än turkisk yoghurt, och därför väldigt mättande. Priset är högt, 17-18 spänn för en liten burk, men som jag förstått det så beror det på de stora mängderna mjölk som går åt för att producera den här lilla burken. Och med tanke på hur mätt man blev och på hur länge man blev mätt, så tycker jag att det var helt klart värt det. Jag testade blåbärssmaken, mycket god.


Inga kommentarer: