17 feb. 2010

Kardemummagömmor med ricotta & hallon

Visst låter det bara för gott? Jag som avskyr att baka skall faktiskt ställa mig och göra dem här till helgen, man kan ju ana hur goda dem är med en kopp nybryggt starkt kaffe med vispad mjölk. Mmmm...

Kardemummagömmor med ricotta & hallon
ca 40 min+ca 1,5 tim jäsning+8 min i ugn

ca 25 bullar
25 gram jäst
2,5 dl mjölk
0,75 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
100 gram smör, rumstempererat

fyllning
250 gram ricottaost
200 gram tinade hallon
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl

pensling
50 gram smält smör
1/2 dl strösocker

gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör till jästen har lösts upp. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl och arbeta ihop hastigt. Knåda in det varma smöret till en blank slät deg som släpper i bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
2. Dela degen i tre bitar och kavla ut en bit i taget på en mjölad arbetsbänk. Kavla degen ca 3 cm tjock. Skär i rutor ca 10 x 10 cm.
3. Lägg 1/2 msk ricottaost på varje ruta. Toppa med hallon, socker och mjöl. Vik in hörnen och tryck ihop dem så de bli en rund, slät bulle. Lägg bullarna med skarven nedåt i bullformarna ställda på en bakplåt. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grälla bullarna i ugnen ca 8 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Inga kommentarer: