14 nov. 2010

Choklad x 3. Hallon, körsbär och lingon.

Choklad är egentligen inte min dessert-favorit - så länge den inte serveras med röda bär det vill säga... Här kommer tre lättgjorda tårtor, snabba att svänga ihop som en fin avslutning på en middag. Perfekta för födelsedagen!

Körsbärschokladtårta

Ingredienser:
125 g mörk choklad, (70 %)
100 g smör

4 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
2 dl körsbär, urkärnade

Chokladtryffelglasyr:
150 g mörk choklad, (70 %)
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
50 g smör, rumstempererat

Garnering:
färska körsbär
ev kakao

Tillbehör:
glass eller vispad grädde

1. Sätt ugnen på 200°. Smält choklad och smör tillsammans i vattenbad på spisen eller i mikron.
2. Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt kakan kallna.
4. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär. Servera med glass eller vispad grädde.

Kolachokladtårta med lingon

Ingredienser:
100 g smör eller margarin

0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad,, minst 40% kakaohalt
1,5 dl lingon

Till servering:
vispad grädde

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8– 10 minuter tills den har fått fin färg.
3. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät.
5. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

Hallonmoussetårta med chokladbotten

Tårtan blir bäst om den görs dagen före. Botten kan göras i god tid och frysas, men även hela tårtan kan stå klar i frysen och garneras när den är fryst. Tina den i kylskåp minst 5 timmar.

Botten:
150 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker

200 g kokos, riven
0,5 dl kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver

Hallonmousse:
1 kg hallon, frusna
10 st gelatinblad
2 st äggvitor
3 dl strösocker, (2 dl + 1 dl)
4 dl vispgrädde
2 st lime, skal och saft

Garnering:
100 g mörk choklad
rosor och band

1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka formarna och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i en liten smörpappersstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera med rosor och band.

(Recepten är från Allt om Mat och bilderna är redigerade av mig)

Inga kommentarer: