25 nov. 2010

Lax!


Lax bakad i parmesan- och citronvinägrett och räkor
receptet av avsett för 20 personer)


Ingredienser:
3 kg laxfilé, benfri
1,5 kg räkor
1 msk salt



3 dl olivolja
3 st citroner, rivet skal och saft
3 dl parmesanost, riven
3 dl blandade örter
1,5 msk honung, flytande
0,5 tsk svartpeppar, nymald




Gör såhär:
1. Skala räkorna. Blanda ingredienserna till dressingen.
2. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen på plåtar med bakplåtspapper. Salta. Bred hälften av dressingen över laxen.
3. Blanda resten av dressingen med de skalade räkorna och ställ kallt.
4. Tillaga laxen mitt i ugnen till innertemperatur 55°, ca 30 min. Kyl snabbt och förvara sedan laxen i kylskåp tills det är dags för servering.
5. Lägg räkorna på laxen vid servering.


Edit: Jag använder idag fryst laxfilé, kör utan räkor och serverar varm med pressad potats. Snabb vardagsmat, helt enkelt!


Inga kommentarer: