27 nov. 2010

Macarons, mmmm!

Någon gång när jag blir ambitiös så skall jag ställa mig och göra macarons. Mest får att de är så himla vackra ut och för att man skulle känna sig så proffsig.

Macarons
20 st.

1 st äggvita, + 1 äggvita
150 g mandelmassa
50 g florsocker, (totalt drygt 1 1/2 dl)
+ 50 g florsocker
hushållsfärg (blå&röd)

Svartvinbärskräm:
125 g choklad, vit
0,5 dl vinbär, svarta
2 msk vispgrädde


Välj helst en fin mandelmassa som består av 50 % mandel och 50 % socker.

1. Arbeta in den ena äggvitan lite i taget i mandelmassan, först med händerna och när smeten blir lite lösare med en gaffel. Blanda i 50 g florsocker.

2. Vispa den andra äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt 50 g florsocker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum.

3.Vänd ner äggviteskummet lite i taget i mandelmassan. Blanda några droppar röd och blå hushållsfärg och vänd försiktigt ner i smeten.

4. Spritsa ut rundlar stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 150°. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från papperet.

5. Finhacka chokladen. Mixa vinbären med mixerstav eller i matberedare. Koka upp vinbärspurén med grädden i en liten kastrull. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna i rumstemperatur över natten eller i kylen ca 30 min.

6. Spritsa svartvinbärskräm på hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur, men det går också bra att frysa in dem.

Inga kommentarer: