14 jan. 2009

Fullständigt ledig onsdag

Ledig hela dagen idag, härligt. Om en liten stund skall jag till stallet med Carro, och sedan blir det förmodligen in till Kungsbacka en sväng för att träffa Amanda och planera. Tänkte laga lammgryta ikväll, så jag sitter och googlar på lite recept.
Just nu sitter jag bara hemma och väntar på den här som förhoppningsvis kommer i brevlådan IDAG. Det är nånting som allting facinerat mig med amrikans matlagning, vet inte riktigt vad. Kanske den enorma skillnaden i de olika köken?

"Typiskt amerikanskt"
Hamburgare, hot dogs, Kentucky fried chicken, saftiga stekar, grillad
biff, majs, stekta tomater, pannkakor med lönnsirap, jordnötssmör och
iskylda drycker … allt detta har vi lärt oss att kalla »typiskt amerikanskt«.
Men det är förstås bara en liten del av vad det stora landet i väst kan duka
fram.
De norra delstaterna har ett enkelt och robust kök med rötter i
ursprungsbefolkningens mat – den mättande bönsoppan lever till
exempel ännu kvar. I mellanvästern, där bland annat många svenska
immigranter slog sig ner, finns en matkultur som påminner mycket om
vår egen med betoning på kött, rotfrukter och mejeriprodukter. Ett mer
exotiskt inslag är kanske vildriset, som indianerna en gång lärde de vita
att skörda. I bergstrakternas vildmarker fi nns gott om djur att jaga, och
bär och svamp att plocka.

Hetare i söder
I de sydliga delstaterna är maten hetare, kryddad med influenser
söderifrån – hela den populära texmex-menyn har sitt ursprung här där
mattraditioner från Texas och Mexiko möts. Sötpotatisen hör också hit,
en gång i tiden introducerad av slavarna som tog den med sig från Afrika.
Oavsett vilken landsände man befi nner sig i anknyter mattraditionerna
i USA ofta till stora högtider. Ett exempel är Halloween, som fi ras med
alla upptänkliga varianter på pumpatemat. Festlig, färgrik och fantasifull
som en riktig Hollywoodproduktion ska maten och serveringen då helst
vara!

Enorm marknad
Kanske är det den välutvecklade livsmedelsindustrin som mer än något
annat påverkat vår syn på den amerikanska maten. Pulvermat, konserver,
djupfrysta livsmedel, hel- och halvfabrikat – här finns en enorm marknad
att mätta med mat som i stort sett bara behöver värmas upp. Inget annat
land på jorden ligger lika nära himmelriket som det moderna Amerika i
fast food-älskarens ögon.
Här uppmuntrar vi ändå till att se lite bortom den förenklade bilden.
För i USA fi nns såklart också rätter som lagas från grunden med stor
omsorg och mycket kunnande, som kalkon med delikat »stuffi ng« och
imponerande efterrättspajer.

Fyra kapitel
Boken är indelad i fyra kapitel:
Drycker omfattar allt från iste, milkshake och slush till några riktiga
världskändisar på drinklistan, som Manhattan och Cosmopolitan.
Smårätter innehåller recept som passar som »starters«, mellanmål eller
snacks: wraps, pannkakor, sallader, bagels, sandwichar – och, förstås,
hash brown (Amerikas motsvarighet till svenska rårakor).
Varmrätter bjuder på en del välbekanta favoriter, som caesarsallad
och grillribs med coleslaw, men också en del för oss svenskar ovanligare
recept, bland annat med kalkon i huvudrollen.

Flera söta rätter
Bakat och desserter är ett urval av söta rätter. Flera olika varianter av
cheesecake finns med.
Recepten är inspirerade av den amerikanska matkulturen, men anpassade
till svenska förhållanden. Recepten för fyra personer ger till exempel
inte fullt lika gigantiska portioner som ofta serveras på klassiska,
amerikanska diners.

Tänkte för övrigt kanske klicka hem den här, kommer bli jättefin till vårens alla fester. Inte för att jag ofta har på mig samma festklänning två gånger, har blivit på tok för kräsen... ^^ Och dyr i drift.



Klänningen är från leilei, www.leilei.nu

Nope, in i duschen och på med kaffekokaren, Sopi kommer snart!

xxx luutra

Inga kommentarer: