Ikväll blir det husman! Tore Wretmans bästa recept på köttbullar, lite förenklat från min sida :)Jag älskar pressgurka, så det blir det till. Receptet är taget från Niklas Mat, och jag har lärt mig att pressgurka heter just pressgurka för att man pressar den (lägger något tungt över den) ett tag innan servering. Så verkar inte Niklas uppfattat det hela, som inte pressar alls ;) Men, alla är vi olika (och gör pressgurka på olika sätt!!)Till efterrätt blir det Semi Freddo, jag har köpt färdig för här orkas det inte bråkas. Ikväll blir det film med älsklingen.
Tore Wretmans köttbullar
Tillagningstid: ca 1 timme
Ingredienser
Beräknat på cirka 40 köttbullar
Köttbullar
200 g fläskfärs mald två gånger
100 g nötfärs mald två gånger
100 g kalvfärs mald två gånger
1 gul lök
1 dl grovt rivet vitt färskt bröd
2 dl grädde
1 ägg
1 nypa(or) salt
1 nypa(or) vitpeppar
smör
matolja
Pressgurka
1 gurka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 knippa(or)kruspersilja
färskpotatis
Gör så här:
Ta bort kanterna från vitt färskt bröd. Riv brödet på den grova delen av
ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde.
Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja.
Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då.
Tillsätt det rivna brödet och grädde, den stekta löken och ett okokt ägg.
Salta och peppra. Rör om till färsen känns fast. Rulla färsen tills
köttbullarna stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.
Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika,
socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan.
Låt stå och dra en stund.
Servera köttbullarna med pressgurka och kokt färskpotatis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar