16 dec. 2009

Långkål (gräddstuvad grönkål)

Idag är jag på riktigt julhumör så till middag blir det skinka, potatis- och jordätrskocksgratäng, långkål och hemgjord honungssenap. Tänder ett ljus och pysslar lite :)

Långkål el gräddstuvad grönkål

Ingredienser:
1 grönkålsstånd, ca 250 g
1 dl vatten
1,5 tsk kalvfond
1,5 dl vispgrädde
vitpeppar, malen
ev. salt

Beskrivning
Skölj grönkålen och låt rinna av.

Repa av grönkålen från stjälkarna smat hacka grönkålen grovt.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs grönkålen utan att den tar färg. Sänk värmen och häll på vatten, kalvfond och grädde och låt sjuda på mycket låg värme cirka 15 minuter. Låt ej kålen koka torrt utan späd då med vatten elelr buljong. Smaka av med peppar och salt.

Skölj grönkålen och repa bladen från stjälkarna. Koka upp buljongen och tillsätt kålen. Låt koka utan lock i cirka 20 minuter utan lock till kålen är mjuk och den mesta vätskan kokat in. Om vätska finns kvar silas den av och sparas för att användas senare att späda med, samtidigt som grädden.

Hetta upp smör i en stekpanna. Tillsätt den kokta kålen och fräs försiktigt. Späd med grädde och krydda. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Inga kommentarer: