16 dec. 2012

Söndagens kaka.

Till söndagsfikat efter kyrkan hade min Robin stått och bakat en mjuk pepparkaka med lingon från vår tomt i Sälen. Himelskt god. Det här är inte samma recept som han använde sig av (Robin hade gräddfil i sin), men det är säkert också gott och gör kakan extra saftig med grädde i istället för gräddfil. Receptet är från Allt om Mat, vår som vi lagade ifrån Den rutiga kokboken.


Ingredienser

3 st ägg
3 dl strösocker
1 dl lingonsylt, rårörd
2 dl vispgrädde
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel, mald
2 tsk kardemumma, stött
1 krm nejlika, mald
1 tsk ingefära, mald

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång 1 1/2-litersform, eventuellt behövs en större form, 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt lingonsylt, grädde och smör. Blanda varsamt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Sikta ner blandningen och rör tills allt är blandat. Häll smeten i formen.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min tills den är torr när du provar med sticka. Täck ev med bakplåtspapper om den ser ut att bli mörk mot slutet av gräddningen. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.



Inga kommentarer: