27 aug. 2011

Firre x2.

I sommar har vi ätit mycket fisk. Det har mest varit makrill och strömming, men också en del lax och torsk. Den senaste veckans matplanering innebär 4 fisk, och idag skall jag slå mig på att laga sufflén. Spännande, det är något jag aldrig gjort. (Mmm, nu blev jag hungrig, fisksufflé med skirat smör, färskpotatis och de sista sommarprimörerna - mumma!)
Här kommer två fisk vi lagat den sista tiden!

1) SOS. Detta föräter jag mig på under sommarmånaderna. Men det är ju nästan det bästa som finns! SOS betyder kort och gott sill, ost och snaps. Och sådant kan ju inte bli fel, eller hur?
2) Parmesanpanerad strömming med hemgjord remoulade. Åh, ni hör ju...! Den här gången blev jag också så himla nöjd med mina firrar, helt perfekt frasiga. Strömming FTW.





Autgang.

Igår var det utgång som stod på schemat. Det var jag, sis, make, Emma, James, Thunberg, Madde, Olof som några till som stod för kalaset. Mycket trevligt, och sådant får man ju sota för dagen efter. Men sådant är livet, inte sant.
Det var i alla fall öl på andra Långgatan och öl på Bishop arms som gällde. Och satan i gatan vilken otrevlig personal de hade på det sistnämda stället. Men vad gjorde det, vi var fulla och glada ändå. Kvällen avslutades (som vanligt) med Burker King på hemvägen. Idag; fet mat, bloggning och soffan. No more.







Nyförvärv.

Hemma i min bokhylla står det nu två nya kokbokstitlar; Korv av Christoffer Franzén och Made in Sweden av Jens Linder. Båda två är mycket fina och mycket "back to the roots", som trenden säger nu. Korv-boken (som den kallas här hemma) är redan lagad ur, bilder och recept kommer upp senare. Jens Linders bok är inte särskilt orginell i sig, men kapiteluppdelningen är riktigt bra. Några utvalda landskap får presentera en typisk råvara för området, Bohuslän har ostron och sill, Jämtland getost, Lappland ren, Västergötland hårdost osv osv. Vacfkra bilder och små tips och råd kring råvaran och recepten ger en fin inramning. Jag är mycket nöjd med mina böcker!


Ocean so blue.

Innan utgång igår så tog jag och Robin en (kanske sommarens sista) tur med båten. Havet var stort och mörkt och himlen blekblå. Snart är det höst på allvar. Fiskespöt var med men användes aldrig, istället gick vi Särön runt och sedan över till Vallda innan vi gick hem. Ingen säl men massor av sjöfågel. Trevligt.


Back on track.

Hade varken tid eller ork igår heller. Men idag, nu jäklar. Skall bara koka mig lite kaffe och sätta igång. Duktig har jag varit och städat och grejer också. Grr.

26 aug. 2011

Här borde det finnas ett långt blogginlägg - men jag orkar inte.




Good ways.

Tillbaka. Kaffet är på ute i köket och Robin är iväg för att köpa lite pålägg. Återkommer snart.

23 aug. 2011

Up, up and away!

Nu pyser jag och R iväg på lite roadtrip. Vi börjar med Ängelholm och hotell Lilton, sedan Mölle och sedan får vi se vart vi hamnar! Semester FTW!



22 aug. 2011

Körv.

Fläskkorv med senapssås
12 person(er)
Korven räcker till fler och går utmärkt att frysa, i rått skick.

Ingredienser
1,5 l mjölk
250 g gula lökar, rivna
2 kg fläskfärs
500 g nötfärs
1 msk strösocker
2 msk salt
4 krm vitpeppar, nymald
1 tsk muskotnöt, riven
2 msk färsk dragon, finhackad
1 st krokfjälster
Sås
3 st schalottenlökar, finhackade
1 msk osaltat smör
0,5 dl god vinäger, gärna sherryvinäger
1 dl torrt vitt vin
1 st hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
50 g pepparrot, riven
3 msk osaltat smör
3 msk grov osötad senap, gärna dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm strösocker

Tillagning
1. Koka upp mjölken och låt den kallna. Riv löken. Blanda färserna, mjölk, riven lök, socker, salt, vitpeppar, muskot och dragon väl.
2. Fyll korvsmeten i fjälster till lagom stora portionskorvar, ca 22 cm långa. Då blir korvarna ca 18 cm efter stekning. Stoppa dem inte för hårt, eftersom de sväller vid tillagningen. Det brukar också gå bra att stoppa i korvsmeten med stor tyll och kraftig spritspåse om du saknar köksmaskin.
Låt korvarna vila i kylen minst 1 dygn. Stek sedan korvarna på svag värme ca 5 minuter på var sida precis före servering.
Vänd då och då.
3. Sås: Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg.
Tillsätt vinägern som får koka in helt och sedan vinet som får koka in till hälften. Tillsätt buljongen och reducera nu tills ca hälften återstår.
4. Tillsätt grädde och pepparrot. Låt såsen sjuda ytterligare 5-7 min.
Mixa den tillsammans med smöret. Sila såsen.
Smaka av med senap, salt och socker.

Till korven och såsen serverade vi igår pressad potatis och lite enkla grönsaker som tomat och gul paprika.



I wanna buy you something.

Har matplanerat, skjussat in några potatisar i ugnen och försökt vakna till liv. Det går bara inte, så nu kör jag på soffan istället. Jag skall ringa och be Robin köpa med sig lite vaniljglass hem, jag har nyponsoppa i skåpet och känner mig liten och ynklig. Jag behöver tröstäta!
Men en sak känns ändå bra, och det var att Robin ringde efter anställningsintervjun och sa att det hade gått jättebra. Killen som intervjuade hade sagt att det hela kändes mycket bra och att han skulle höra av sig i nästa vecka. Nu håller vi tummarna!

Till mina små salviapotäter i ugnen skall jag ta rester från igår - Robins fina hemgjorda korvar. Jag låg ju tvyärr och sov hela eftermiddagen igår så jag var inte med när de små rackarna kom till världen, men idag har jag bläddrat i mina jultidningar och tittat ett utmärkt recept på korv som jag tänkte laga i december: Lammkorv med lingon och svartpeppar. Det gillas va'..?! Mmm, så gott!

Det sista av sommaren.




Den här veckan vill jag verkligen krama ur det sista ur sommaren och passa på att njuta av svenska ljusa smaker med mycket färsk fisk, skaldjur och primörer. Recepten är hämtade ur en av riktigt bra kokbok signerad systrarna Jisland/Jonassen som tyvärr inte längre finns att köpa. Tur att min mor har ett exemplar.


Måndag - Carbonara på enklaste viset, med svartpeppar, ost och ägg


Tisdag - Fisksufflé serverad med sommarprimörer


Onsdag - Sommarens sista SOS - sill, ost och snaps


Torsdag - Asistisk laxgryta


Fredag - Chevréfyllda lammfärsbiffar med limepasta


Lördag - Cremé Ninon med färska räkor och gräslök


Söndag - Sesamgrillad tonfisk med exotisk sallad med kokos, röd chili, nötter och mango

Kokböcker x16.

Här är 16 titlar jag någon gång skall ha i min bokhylla. 16 underbara titlar med underbar matlagning. På skoj la jag ihop alla böckerna i en vrukorg på Adlibris. Undrar vad Robin skulle säga om 3100 kronor skulle saknas på sparkontot? Tror ni han skulle märka?

1. Middag hos oss - Ulrika Jisland
2. Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber - Cajsa Warg
3. Husmanskonst - Leif Mannerström
4. Om jag vore din hemmafru - Lotta Lundgren
5. Det naturliga köket - Matthias Dalhgren
6. Det stora matlexikonet - Jan-Öjvind Swahn
7. River cottage cookbok - Hugh Fearnley-Whittingstall (eng)
8. The fat duck - Heaston Blumenthal (eng)
9. Gårdarnas mat - Maximilian Lundin
10. Mat att äta minst en gång i livet - Åsa Swanberg
11. Svenska traditioner - Jan-Öjvind Swahn
12. Sött, sweet, dolce - Anna och Fanny Bergenström
13. River cottage everyday - Hugh Fearnley-Whittingstall (eng)
14. Authentic southern cooking - Lamont & Burns (eng)
15. The new American table - Marcus Samuelsson (eng)
16. Sill och strömming - Leif Mannerström






Trivs exceptionellt bra...

Sovrummet är grymt nu! Fina stolar som sängbord, vackra små lampor, nya tavlor, farfars mormors sänglinnen med hålmönster och spetsar... Snyggt är vad det är!






Monday.

Gäsp och godmorgon. Igår tog jag det bara lugnt och höll mig ifrån bloggen, pysslade med mina grejer och tog en lång tupplur på eftermiddagen. Idag skall jag bli lite bättre!

Robin är iväg på en anställningsintervju, spännande! Skall bli skoj och se vad han säger när han kommer hem. Robin har sin semester den här veckan så vi får se vad vi hittar på. Egentligen är vi grymt panka för tillfället, men något känns det som man borde göra. Får sitta och lura på billiga förslag...

Nu skall jag gå och ta mig en stor kopp kaffe först och främst, har riktigt svårt att vakna till liv idag.

21 aug. 2011

She won't make it.

Ligger med katten och tittar på en film om mordet på Lincoln. Sådär bra, men vad spelardet för roll när jag har världens finaste sovrum? Jag ligger bara här inne och flinar, det är så himla fint! När jag orkar släpa mig upp ur sängen skall jag lägga upp lite bilder på det vi köpt, sängkläder och tavlor.
På dagens schema står städning och korvstoppning. Härliga söndagsgöromål.



20 aug. 2011

Nu skall Dixan sova! Mjauu!



Tjuvtitt.

1) Vackra ramar till ett senare projekt, 10 kronor stycket.
2) Små kinesika skålar att servera godsaker ur, 5 kronor stycket.
3. Gamla böcker, 15 kronor styck, för att höja upp den vackra lampan, 25 kronor. Detta är numer våra fina sängbord!