22 aug. 2011

Körv.

Fläskkorv med senapssås
12 person(er)
Korven räcker till fler och går utmärkt att frysa, i rått skick.

Ingredienser
1,5 l mjölk
250 g gula lökar, rivna
2 kg fläskfärs
500 g nötfärs
1 msk strösocker
2 msk salt
4 krm vitpeppar, nymald
1 tsk muskotnöt, riven
2 msk färsk dragon, finhackad
1 st krokfjälster
Sås
3 st schalottenlökar, finhackade
1 msk osaltat smör
0,5 dl god vinäger, gärna sherryvinäger
1 dl torrt vitt vin
1 st hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
50 g pepparrot, riven
3 msk osaltat smör
3 msk grov osötad senap, gärna dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm strösocker

Tillagning
1. Koka upp mjölken och låt den kallna. Riv löken. Blanda färserna, mjölk, riven lök, socker, salt, vitpeppar, muskot och dragon väl.
2. Fyll korvsmeten i fjälster till lagom stora portionskorvar, ca 22 cm långa. Då blir korvarna ca 18 cm efter stekning. Stoppa dem inte för hårt, eftersom de sväller vid tillagningen. Det brukar också gå bra att stoppa i korvsmeten med stor tyll och kraftig spritspåse om du saknar köksmaskin.
Låt korvarna vila i kylen minst 1 dygn. Stek sedan korvarna på svag värme ca 5 minuter på var sida precis före servering.
Vänd då och då.
3. Sås: Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg.
Tillsätt vinägern som får koka in helt och sedan vinet som får koka in till hälften. Tillsätt buljongen och reducera nu tills ca hälften återstår.
4. Tillsätt grädde och pepparrot. Låt såsen sjuda ytterligare 5-7 min.
Mixa den tillsammans med smöret. Sila såsen.
Smaka av med senap, salt och socker.

Till korven och såsen serverade vi igår pressad potatis och lite enkla grönsaker som tomat och gul paprika.



Inga kommentarer: