2009 publicerades följande text på Svenska kyrkans hemsida. Läs!
Den 12 februari var det 200 år sedan biologen Charles Darwin föddes. Hans bok ”Om arternas uppkomst”, som publicerades 1859, revolutionerade biologin och vände upp och ned på människans självförståelse.
Hade vi inte trott att vi härstammade i rakt nedstigande led från ett första människopar som i Bibeln kallas Adam och Eva? Hade det inte bara gått ett par tusen år sedan dess?
Geologiska rön och utvecklingsläran förändrade perspektivet radikalt. Den gamla berättelsen sprack. Livets ursprung försvann i fornhistorisk dimma. Människan framstod som produkt av en lång utveckling som är präglad av slump, anpassning och naturligt urval.
Darwin hade tuggat många år på sin teori innan han vågade publicera den. Han gjorde det först när han förstod att en annan forskare var på väg att komma ut med snarlika tankar. Nog kände han på sig att hans teori skulle bli kontroversiell. Han fruktade drevet, helt enkelt.
Och visst hamnade han i elden, inte minst därför att utvecklingsläran tycktes motsäga Bibelns skapelseberättelser. En herre som går omkring i hög hatt och känner sig som skapelsens krona blir nog inte så road av att höra att han delar förfader med apor!
Och ändå var detta något av det bästa som kunde hända mänskligheten. Vi har börjat förstå hur vi genom vårt ursprung och vårt väsen är insatta i skapelsens enorma väv av relationer.
Det har ökat vår förundran över allt som finns till. Denna kunskap är en nödvändig förutsättning för att vi till exempel ska kunna förstå och agera klokt när det gäller klimatförändringarna.
Men Gud och Bibeln då? Bibeln är förstås ingen biologibok. Men den hjälper oss bland annat med frågan: Vad betyder det att vi är skapade till att vara skapande varelser? Gud blir inte mindre av att vi förstår mer av hur naturen fungerar. En av 1800-talets teologer uttryckte det väl när han sade: ”utklädd till fiende gjorde Darwin en väntjänst”. Väntjänsten bestod i befrielsen från föreställningen av en Gud som ingriper bara lite då och då och på det viset manipulerar en annars självständig natur. Istället bidrog utvecklingsläran till erfarenheten av en Gud som skapar hela tiden med, i och genom de naturliga processerna som pågår.
Idag tillhör utvecklingsläran de bäst bevisade naturvetenskapliga teorierna. Givetvis har den vidareutvecklats och kompletterats sedan Darwin. Bland annat uppmärksammas det nu att samverkan har spelat en större roll i evolutionen än vad den traditionella fokuseringen på urval och kamp om tillvaron har låtit förstå.
Men förundran över livets fantastiska utveckling finns kvar. Jubilaren själv får ha sista ordet: “Det finns en storslagenhet i denna syn på hur livet …, medan denna vår planet fortsatte sitt kretslopp i enlighet med gravitationens fasta lagar, ur en så enkel början utvecklats och utvecklas vidare mot otaliga former av den yttersta och underbaraste skönhet.”
Grattis, Charles Darwin!
Antje Jackelén, biskop i Lunds stift
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar