24 feb. 2011

Spaghetti con salsa di pomodorini, acciughe, capperi ed olive. Si? Si!

Dagens middag blir en härlig enkel pasta med raka och ärliga ingredienser. Är det inte då det är som bäst? Och är det inte det som italienarna, är som bäst på? Jupp, så är det. Här kommer en snabbfavorit hos mig (R gillar också såklart), och det fiffiga i kråksången är såklart att man svänger ihop allt sammans på 2 minutti!

pasta - oliv - sardeller - citron - tomat - kapris.
Visst blir ni sugna? Här kommer receptet!

Spaghetti con salsa di pomodorini, acciughe, capperi ed olive (eller bara Sardell- och olivpasta)

Ingredienser
500 g spaghetti

Tomatsås
12 st sardeller
500 g cocktail- eller körsbärstomater
0.5 dl olivolja
50 g smör
3 st hela vitlöksklyftor
2 st hela torkade chili (peperoncino)
125 g urkärnade svarta oliver
1.5 tsk kapris
2 msk finhackad persilja
ev. salt

Gör så här
1. Finhacka sardellerna. Skölj och skär tomaterna i halvor.
2. Värm upp olivoljan i en rejäl kastrull, tillsätt smöret och låt det smälta.
3. Lägg sardeller, vitlöksklyftor och chili i kastrullen, och låt dem fräsa försiktigt i ca 5 minuter. Ta upp chilin efter 2–3 minuter.
4. Tillsätt tomater, oliver och kapris och låt såsen puttra på svag värme i ca 20 minuter.
5. Rör om då och då, men var försiktig så att så många tomater som möjligt behåller sin form som halvor.
6. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna.
7. Koka spaghettin al dente i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner pastan i kastrullen med tomatsås och blanda väl.
8. Servera pastan rykande het toppad med finhackad persilja.

(Receptet och bilder (red. av mig) är tagna ur Paolo Robertos kokbok, Mina vänners mat.)



Inga kommentarer: