5 okt. 2011

4 i 1.

Vill du bjuda på dessert och slå på stort? Här kommer det givna receptet med efterrätten bestående av fyra komponenter! (Receptet är taget från recept.nu och var med i ett avsnitt av Halv åtta hos mig förra veckan.)

Quattro Stagioni
Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min

Efterrätt bestående av 4 rätter för varje årstid: inverno - Åsas kryddiga fruktsallad, primavera – ägget är löst, estate - spritiga gubbar, autonno - charoset.

Inverno - kryddig fruktsallad
Syrlig frukt, t.ex. 2 apelsiner och 1 kiwi, i skivor en halv röd chilifrukt i tunna skivor
1 dl ljus sirap
0.5 st citron, saften av
1 st kanelstång
1 krm kardemumma, malen
1 st vaniljstång, snittad och fröna urskrapade/lossade
1 st stjärnanis
Grekisk yoghurt

Primavera – Ägget är löst
1.5 dl mascarpone
1.5 dl + 2 msk ägglikör
Råsocker

Estate - spritiga gubbar
0.5 l jordgubbar, i skivor
0.5 dl råsocker
0.5 st lime, saften
2 msk vodka
2 dl grädde, vispad
4 msk punsch
1 msk strösocker

Autonno - Charoset
2 st syrliga äpplen, skalade och rivna
1 dl sötmandel, hackad
1 dl valnötter, hackade
2 tsk kanel
0.5 dl sött vin
2 msk honung

Gör så här:
1. Fruktsallad
Blanda alla ingredienserna utom frukt och yoghurt i en gryta, låt koka upp och ställ åt sidan.
2. När det svalnat, häll såsen över frukten och låt marinera en stund.
3. Servera med en klick yoghurt
4. Primavera
Blanda ägglikör och mascarpone och vispa det till en slät smet.
5. Häll upp i små ”glas” och låt stå att kallna i kylskåp.
6. Vid servering: Häll lite råsocker på ytan, bränn sockret med en gaslåga.
7. Jordgubbar
Sockra jordgubbarna och låt sockret smälta in.
8. Pressa över lime och smaksätt med vodka.
9. Vispa ner socker och punsch i den vispade grädden.
10. Servera de marinerade jordgubbarna med en klick av punschgrädden.
11. Charoset
Blanda honungen med vinet och tillsätt kanel.
12. Rör samman med övriga ingredienser, och låt vila en stund i kyl före servering.


Inga kommentarer: