Ingredienser
1 liter färska jordgubbar
2 stora, helst röda, rabarberstänger
ljusbrunt muscavadosocker
saften från 1 citron
1 vaniljstång
vetemjöl
smör
en nypa socker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen och tryck ut 1/3 av den i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Låt svalna. Skölj och snoppa jordgubbarna och ansa rabarbern och skär upp i slantar. Häll sedan rabarbern och ca 2/3 av jordgubbarna i en kastrull med lite vatten (eller varför inte rosévin?) och låt koka upp tillsammans med muscavadosocker och vaniljstången. Smaka av med citronsaft. Kompotten skall endast röras lite i, för att behålla fruktbitarna hyfsat intakta. Häll sedan den avsvalnade kompotten i pajskalet och lägg ner resten av jordgubbarna. Strö över resten av pajdegen på toppen och grädda i ugnen i ungefär i en halvtimma. Ett tips är att sätta ugnen på grilleffekt de sista 5 minuterna. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljsås (kanske hemgjord?) eller lite vaniljglass av god kvalité.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar