18 juli 2013

Sås på sommarens bär.

Till middagen idag provade jag en ny sås som blev riktigt smarrig. Jag kan tänka mig att den även fungerar utmärkt till rådjur och anka, men idag la vi en hel fläskfilé på grillen som grillades indirekt tills den blev mör och fin. Som sällskap till köttet och såsen hade vi lite ugnsrostad potatis, grillade färsklökar och paprika.




Ingredienser

1 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
3 dl rött vin
4 msk koncentrerad kalvfond
4 dl vatten
körsbärsmarmelad med hela körsbär
timjan
smör

Gör så här: Fräs schalottenlöken i smör. Tillsätt vin, körsbärsvin, kalvfond och vatten. Låt koka i cirka 15 minuter. Sila av såsen. Tillsätt körsbärsmarmeladen. Låt koka i ytterligare cirka 15 minuter tills 1/3 av såsen har kokat bort. Blanda ut majsstärkelse med lite av såsen, blanda ner i såsen och koka upp. Smaksätt med lite timjan, färsk eller torkad. Vispa ner smöret vid serveringen (kallas montering på kockspråk).


Inga kommentarer: