6 nov. 2012

Helgdessert.

Det här receptet hittade jag på www.gp.se, och tyckte det hela lät himla spännande! 
Något att testa till helgen kanske?

4 portioner, 30 minuter

Tarte:
1/2 pkt smördeg på rulle
2 söta äpplen, t ex Discovery
1/2 tsk askorbinsyra
1 msk strösocker
2-3 kvistar repad timjan
1/2 dl färskriven cheddar

Vaniljkräm:
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång
6 äggulor
4 msk vetemjöl
4 msk smör
1 liten nypa salt

Skär ut fyra rektanglar av smördegen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 10-15 min. Låt svalna.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna stavar. Rör ut askorbinsyran med vatten och doppa äpplena (se kantarellreceptet).
Koka upp mjölk med lite av sockret (då bränns inte mjölken) och de urskrapade fröna från vaniljstången. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mjölet. Häll blandningen över mjölken medan du fortsätter vispa. Värm försiktigt under ständig vispning tills krämen tjocknat. Rör ner smör och salt.
Stek äpplena i smör. Strö över socker.
Bred vaniljkrämen på smördegsflarnen så att det täcker. Fördela äppleskivorna ovanpå. Strö över timjan och riven ost.





Inga kommentarer: