6 nov. 2012

Spaghetti alla puttanesca

Jamie Oliver's Middag på 30 minuter har fått vara vår inspirationsbok förra veckan. En dag lagade vi Spaghetti alla puttanesca, vars namn vi snällt kan översätta med Glädjeflickans spaghetti. Pastan är en klassiker uppfunnen på 1950-talet i Italien, sanslöst god och i princip bara tillagad på diverse konserver. Här kommer mr. Oliver's variant: (Desserten finner ni i inlägget nedanför!)


Koka upp saltat pastavatten i en stor gryta. Förbered 1 burk krossade tomater, 1 tsk oregano, 1 tsk chiliflakes, 2 tsk kapris, 5-7 sardeller, riv 2 vitlöksklyftor, kärna ur 8-10 svarta oliver och hacka ett knippe persilja (kruset och stjälkarna var för sig). Släng ner spaghetti i det kokande vattnet och håll reda på tiden. Öppna en burk tonfisk i olja och häll oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Häll allt utom tomater, tonfisk och persiljekrus i pannan och låt fräsa till vitlöken är ljust gyllene. Slå på tomaterna och tonfisken, höj värmen och låt puttra friskt. Ta upp den färdigkokta pastan och vänd ner i såsen. Blanda ordentligt och späd eventuellt med det stärkelserika kokvattnet. Riv ner lite parmesanost och vänd ner tillsammans med persiljekruset. Servera genast och ringla över lite olivolja.


Inga kommentarer: