Åh, den här mackan måste ni bara testa! Jag såg ett program om mat som spås bli stor inom de närmsta åren, och de vietnamesiska mackorna banh mi fanns bland dem. Efter lite googlande verkar det som att mackorna redan blivit en it-grej på andra sidan Atlanten (såklart) och när receptet dök upp i det senaste numret av allt om mat slog jag till och åkte och handlade. Först och främst vill jag understryka att det vietnamesiska köket är ganska speciellt på grund av att Vietnam är en f.d fransk koloni, vilket innebär att köket är en spännande fransk-asiatisk fusion. Banh mi är inget undantag och görs egentligen i baugetter, men jag hittade inga bra och fuskade med ciabatta. Gott det med!
4 personer
500 gram fläskfärs
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1,5 msk finriven ingefära
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
Grönsaker
3 morötter
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 krm salt
1/2 gurka
Tillbehör
1 baugette
1 msk rapsolja
1 kruka koriander
srirachasås eller annan het chilisås
Gör så här: Skala morötterna och strimla dem fint. Skiva gurkan tunt. Blanda ättikalagen och låt grönsakerna ligga och dra sig i ca 1 timma. Blanda ingredienserna till färsen och stek små fina köttbullar. Värm bröden i ugnen. Finhacka koriander. Servera smörgåsarna tillsammans med en god, het chilisås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar