3 sep. 2011

Syltade nypon (på Allt om mat's vis)

Här kommer receptet på mina nypon som står och puttrar på spisen. Det är enkelt att göra nypon men samtidigt ganska tidskrävande. Att pilla ut kärnorna ur frukten var mindre roligt, plocka så stora nypon som möjligt!

Syltade nypon
Ett utsökt tillbehör till viltkött och höstens mustiga köttgrytor.
1 –2 burkar

Ingredienser
1 l nypon
2 dl vatten
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
3 dl strösocker
2 st kanelstång, bitar (3–4 cm)
5-6 st nejlikor, hela

Tillagning
1. Ta bort skaft och blomfästen från nyponen. Dela dem och kärna ur med en liten sked. Skölj väl.
2. Koka upp vatten, ättiksprit, socker, kanel och nejlikor.
3. Lägg i nyponen och låt dem småkoka under lock ca 30 min.
4. Häll upp i rengjorda, varma glas­burkar.

1 kommentar:

Sandra sa...

Måste testas! I dag har jag annars kokat äppelmos å juice väntar för morgondagen! :)