På Gunnebo Slott åt jag för första gången syltade nypon. Nästa höst har jag lovat mig själv att gå ut och plocka och lägga in egna, åh så gott det var! Söta och härligt syltiga är de det perfekta tillbehöret till allt ifrån vild fågel till en god vaniljglass.
SYLTADE NYPON
För den som tycker om extra matpyssel
Ingredienser:
1 liter nypon
1 1/2 dl ättiksprit
6 dl vatten
4 dl socker
2 msk salt
8 hela kryddnejlikor
1 liten kanelstång i bitar
Snoppa och klyv nyponen med vass kniv. Ta ur kärnorna med en liten sked och skölj nyponen väl.
Blanda i en kastrull en lag av ättiksprit, vatten och socker, salt, hela kryddnejlikor och 1 liten kanelstång i bitar. Koka allt till lagen 5 minuter utan lock. Lägg ner nyponen och sjud dem sakta ca 5 minuter. Häll upp i en eller ett par väl rengjorda glasburkar och sätt på perfekt rena lock.
Förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar