Matlagningen inför nästa vecka är redan planerad och klar, puh! Den här veckan fick jag lite inspiration från det nya numret av Allt om Mat som i det här numret presenterade sin nya design. Jag gillar den, det känns retro-design samtidigt som tidningen andas modern köttkrog och närodlat 2010-tal. Såhär ser våra middagar ut nästa vecka:
- Klassisk laxpudding med skirat smör, serverad med ärtsallad och dill.
- Broccolisoppa med ägghalvor. (Rester från förra veckan)
- Helstekt karré med äpplecréme och rotsaker.
- Julias gröna pasta, serverad med fetaost, avokado, pumpakärnor och grönt.
- Hemgjord kebab i pitabröd, toppad med limeyoghurt.
- Strömming på klassiskt vis med lingon och mos.
Avsnittet som tidigare hette "Smabbt och lätt" har nu bytt skepnad i tidningen men bjuder fortfarande på förslag till middagsmat, lätta recpet som passar till vardags och alltså inte tar två timmar att laga. Nytt för det här numret var inte bara namnet, "Veckans dagens", utan också upplägget. 8 middagar presenteras, gjorda på 4 huvudråvaror. Den här veckan var det kyckling, lax, karré och köttfärs. Vi föll för karrérecepten och kommer också knåpa ihop laxpuddingen, ett recpet skapat av Tom Sjöstedt. Jag lägger upp recepten löpande under veckan.
Jag tror att jag och R har hållt på med matplanering i ungefär 2-3 år nu, och jag måste säga att det bara finns positiva aspekter med att hålla på såhär som vi göra, vecka ut och vecka in. För det första är det roligt. Eftersom båda två är roade av matlagning och tycker det är kul med recept, metoder och råvaror så känns inte matplaneringen jobbig på något vis. Den andra riktigt tunga saken med matplaneringen är såklart att man sparar pengar. (Jag och Robin har en budget på 700 kronor i veckan för matinköp, och då blir det frukost, lunch och middag för 2 vuxna.) Nummer tre - du håller koll på vad du stoppar i dig. Jag och R planerar alltid middagarna efter att äta så varierat som möjligt. Den här veckan blev det två fisk, två kött och två vegetariska. En bar mix tycker jag själv! Dessutom sparar man tid i matbutiken. En gång i veckan storhandlar jag och Robin, och det är bara någon gång utöver det som man behöver komplettera. Den här veckan kommer Robin få stanna och köpa stömming på fiskebilen den dagen vi skall ha det, till exempel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar