24 mars 2012

Den söta våfflan i modern tappning.

Och här kommer söte-varianten...



Ingredienser
4 st surdegsbröd, av levaintyp, tjocka skivor
100 g smör
1 tsk flingsalt

Hjortronsorbet:
250 g hjortron
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
0,5 msk pressad citron
0,5 st gelatinblad

Tillbehör:
4 st vaniljglass, kulor

Tillagning
1. Sorbet: Passera hjortronen genom en sil till ca 150 g puré. Koka socker och vatten ca 2 min. Låt kallna.
2. Blanda hjortronpuré med sockerlag och citronsaft. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält det på svag värme i en kastrull eller i mikrovågsugn. Häll gelatinet i hjortronpurén. Frys blandningen i glassmaskin.
3. Bröd: Skär bort kanterna på brödet. Smält smöret och låt det svalna. Skumma och häll försiktigt smöret, utan att få med bottensatsen, i en liten stekpanna. Hetta upp smöret och stek brödet runt om ca 2 min per sida.
4. Servera bröden med hjortronsorbet och vaniljglass.
* Levain är ett franskt, ljust surdegsbröd


Inga kommentarer: